Радіє чи сердиться: чому кішка постійно крутить хвостом?

Коли кішка крутить хвостом, це мимоволі асоціюється з її поганим настроєм: агресивна, готова дати відсіч, вкусити чи напасти. Однак багато котів просто за своєю натурою досить товариські. Вони навіть при звичайній прогулянці вдома примудряються виляти хвостами, немов привертаючи увагу господарів і пропонуючи себе погладити. Тому досвідчені котовласники чудово можуть відрізнити грайливий настрій вихованця від забіякуватого, такий ось він світ тварин.

Що слід знати?

Про гарний настрій свідчить загальна розслабленість тварини, ніжне муркотіння, мляве виляння хвостом на всі боки. Кішка показує, що вона чудово почувається, довіряє людям, не проти їх дотиків. Головне – не вистачати її безпосередньо за хвіст. Котам це категорично не подобається, так що з милих і пухнастих вони миттєво перетворюються на злих та кусачих. Можна злегка провести долонею по спині та з боків. Якщо киса захоче більшого, вона самотужки стрибне навколішки до людини. Не всі люблять, коли їх тиснуть та беруть на руки (наприклад, британці та сіамці).

Радіє чи сердиться: чому кішка постійно крутить хвостом?

Поганий настрій видно відразу: нервове мотання хвостом, блискучі очі (у багатьох котів вони навіть червоним наливаються), підібгані вуха. Таке нерідко трапляється, коли в квартирі живе кілька вихованців, і вони явно не ладнають. При близькому контакті вони мимоволі приймаються захищатися, посилаючи такі сигнали. Однак якщо це направлено у бік котів, то легко перекинеться і на господаря. Той підійде, щоб заспокоїти, а кішка його вкусить чи кинеться. Тому ветеринари не рекомендують лізти до тварини, коли вона у роздратуванні чи страху крутить хвостом. Тим більше якщо останній розпушений і спина вигнута (явна поза агресора, готового до бійки). Краще дочекатися моменту, коли всі чотирилапі підопічні вгамуються, затихнуть і розійдуться по кутках.

Якщо кішка екстраверт, то вона ходить із хронічно задертим хвостом. Це свідчить про її кохання та довіру господарям, про товариськість, бажання гладитися чи пограти. Особливо приємно дивитися на пухнастого екстраверта: пишний доглянутий хвостик – це одне з улюблених видовищ котовласника. Як правило, за довгою шерстю потрібен спеціальний догляд, тому людям подобається спостерігати за результатами своєї праці.

Таким чином, хвіст – це показник настрою кота. Хоча є досить мовчазні та інертні котики: вони ніколи не задирають свій предмет гордості, він у них опущений та захований, вони їм не крутять. І взагалі поводяться так, наче вони безхвості. Подібне актуально для сіамців: вони норовливі і часом відверто злі. Щоб сіамська кішка продемонструвала грайливий чи забіякуваний настрій, це справжній нонсенс. Вона може показати це лише за допомогою інших невербальних жестів: неприємного утробного басу, спроби напасти, здутої холки. Хвіст тут практично не бере участі. Але це скоріше виняток, ніж правило. Зазвичай домашні вихованці люблять вилякати їм, особливо коли явно щось випрошують у господарів: шматок ковбаси, сосиску або ложку сметани.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *