Як позбавитися від захриплості, симптоми та лікування від болю в горлі?

Охриплість – це стан, при якому голос стає глухим, хрипким і низьким, а в крайніх випадках він зникає. Це найпоширеніший симптом, що ми зазвичай не звертаємо на нього уваги. Зазвичай він супроводжується банальними інфекціями верхніх дихальних шляхів і має минущий характер. Охриплість голосу сама по собі не є захворюванням, а лише симптомом порушення рухливості голосових зв’язок, яке може мати безліч причин. Усі причини можна дізнатися на цьому сайті https://cbo.org.ua/.

Інфекція верхніх дихальних шляхів

Найчастіша причина – респіраторна інфекція, що викликає запалення та набряк слизової оболонки. Крім того, голосові зв’язки можуть бути «згущені» густим слизом, якого в цій ситуації достатньо. Потім захриплість голосу розвивається дуже швидко і сильно, але нетривала.

Якщо це супроводжується іншими симптомами респіраторної інфекції, такими як біль та червоне горло, кашель та нежить, збільшені мигдалики та лімфатичні вузли, діагностика не є проблемою.

Лікування потребує перебування вдома протягом тижня, переважно в ліжку, з використанням протизапальних та знеболювальних препаратів (ібупрофен, кетопрофен, диклофенак, парацетамол). Крім того, призначають антигістамінний препарат (цетиризин), щоб зменшити запальну реакцію та подразнення, що виникають при захворюванні. В антибіотиках зазвичай не потрібно, оскільки віруси є найчастішою причиною інфекції.

Як позбавитися від захриплості, симптоми та лікування від болю в горлі?

Професійне захворювання

Гостра захриплість також часто зустрічається у людей, які працюють зі своїм голосом – вчителів, лекторів, вчителів, співаків. Це результат перевантаження голосових зв’язок, що викликає запалення слизової оболонки гортані. Це також поширена скарга серед курців.

Більш серйозні захворювання

Якщо захриплість голосу зберігається, незважаючи на лікування, необхідна консультація ЛОР а. Так само у випадку легкої, але стійкої захриплості голосу і частого повторення симптомів зверніться до фахівця. Також можуть бути потрібні інші, необов’язково ЛОР-тести, наприклад, рентген грудної клітки або томографія, гастроскопія, луна серця.

Ускладнення після операції на щитовидній залозі

Охриплість голосу також може виникати як ускладнення операції на щитовидній залозі. Тоді лікування неможливе, тому що його причина – ушкодження нерва, який рухає м’язи, що керують голосовими зв’язками. У такому разі необхідні реабілітація та фоніатричні вправи – проте вони не гарантують зникнення симптомів.

Захриплість на нервовому тлі

Не завжди вдається виявити причину захриплості голосу. Це називається функціональною захриплістю. Це може бути викликане неврологічним чи психічним розладом.

Кашель від відчуття, що горло все ще заважає, іноді є результатом аномальної напруги м’язів глотки та гортані при дистонії. Він також виявляється при захворюваннях з пошкодженням стовбура головного мозку, наприклад, розсіяному склерозі, пухлинах стовбура головного мозку.

Крохтіння теж може бути тиком, як і часте моргання чи гримаса. Іноді це проявляється як окремий симптом, але також трапляється при таких синдромах. Якщо це обтяжливо для пацієнта чи навколишнього середовища, може знадобитися консультація психіатра. Іноді втрата голосу викликана сильними емоціями, приступом занепокоєння виникає при невротичних розладах.

Як позбавитися від захриплості, симптоми та лікування від болю в горлі?

Як уникнути захриплості голосу?

Не паліть і уникайте задимлених приміщень. Тютюновий дим ушкоджує підкладку та збільшує ризик раку. Не зловживайте алкоголем, уникайте міцної кави та чаю, вони також дратують та сушать слизову. Тримайте своє тіло гідратованим. Випивайте 8 склянок без кофеїну, безалкогольних та негазованих напоїв на день. Не пийте і не їжте дуже холодну та гарячу їжу. Підтримуйте відповідну вологість повітря у приміщеннях, де ви спите та працюєте.

Домашні засоби від болю у горлі

Є багато речовин природного походження, які можуть бути корисні при лікуванні захриплості та болю у горлі. Чебрець, натертий на тертці і змішаний з олією, можна використовувати як компрес для шиї, а після того, як залити окропом і остудити, можна полоскати горло. Аналогічним чином можна використовувати лікувальну шавлію, що має протизапальні, дезінфікуючі та заспокійливі властивості. Крім того, його можна змішувати з ромашкою, яка також знімає запалення. Хороший спосіб впоратися з захриплістю голосу – регулярно пити лляний слиз. Календула, м’ята ефективні при інфекціях та запаленнях дихальних шляхів. Ці рослинні речовини також можна знайти в льодяниках, які зручніші у використанні. Саморобний, перевірений практично метод лікування захриплості – полоскання горла сіллю. Ефективні інгаляції із харчовою содою.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *