Цикламен в домашніх умовах

Цикламен підкорює незвичайною будовою квіток та яскравістю їх забарвлення. В даний час рослина має достатню популярність серед квітникарів та любителів, якщо читати статті про квіти про це можна дізнатися докладніше. Незважаючи на те, що догляд за квіткою цикламеном у домашніх умовах – справа не проста.

Цикламен є бульбовою рослиною. Листя округлої форми, іноді з ніжним сріблястим візерунком. Вишукана, ароматна квітка цикламена, має п’ять пелюсток граціозно відігнутих назад. Забарвлення квіток буває від лілової до червоної та багатьох відтінків рожевого. Однак зустрічається і строкатий колір. Цвітіння тривале, період початку цвітіння з жовтня і продовжується до березня. Цей факт робить цикламен одним із найпопулярніших подарунків до зимових свят.

Широкою популярністю користуються два види цикламенів: цикламен перський та європейський. Найбільшого поширення набув вигляд перський. У природі ці види цикламенів можна зустріти в Центральній та Середземноморській Європі, а також у Малій Азії.

Цикламен в домашніх умовах

Яким має бути догляд за цикламеном в умовах будинку?

Цикламен більше віддає перевагу прохолодному місці з яскравим освітленням. Бажано розташувати рослину подалі від теплових джерел та сонячних променів прямої дії. Оптимальна вологість навколишнього повітря має бути високою, але пряме обприскування з пульверизатора може спровокувати пожовтіння та загнивання листя.

Не дивлячись на те, що цикламен цвіте в зимовий період, підгодівлі в цей час він зовсім не потребує. Мінеральними добривами балуємо цикламен навесні та восени. При надлишку азотних добрив бульба може загнити.

З поливом слід бути особливо обережним. Вода має бути добре відстояною. Температура води кімнатна. Воду наливаємо у піддон. Через деякий час зливаємо надлишки. Виключити попадання води на кореневу шийку або рослина швидко гине. Після цвітіння полив сильно скорочують. Полив у період спокою виробляють рідко.

Догляд за квіткою під час спокою

На початку весни цикламен перестає цвісти, листя жовтіє. Акуратно викручуйте пожовкле листя і видаляйте їх. У квітні травні рослину припиняють підгодовувати та поливати. Горщик забираємо в прохолодне, добре вентильоване приміщення і лише зрідка здійснюємо полив. Однак деякі цикламени на знак подяки господарям взагалі не скидають листя! Закінчується період спокою у квітки цикламену приблизно у вересні. З’являються перші листочки. У цей момент можна замінити верхню частину субстрату, а можна зайнятися пересадкою цикламену.

Пересадження

Горщик для пересадки має бути просторим, але не великим. Відстань між бульбою та краєчком горщика має бути не більше двох трьох сантиметрів. Не забудьте про добрий дренаж! Землю краще придбати спеціальну для цикламену. Пам’ятайте: бульба не можна сильно заглиблювати! Третина бульби обов’язково має височіти над землею. Щоб не пошкодити ніжні коріння, найкраще рослину пересадити з грудкою землі. Після пересадки цикламен забирають на постійне місце.

Цикламен в домашніх умовах

Розмноження

Розмножується цикламен бульбами та насінням. Бульба в період спокою розрізають, залишаючи нирку з частиною корінців. Злегка просушують і присипають вугіллям. Потім розсаджують по горщиках. Цей метод підходить для досвідчених квітникарів. Простіше виростити цикламен із насіння.

Насіння не крупно глибоко, лише злегка присипають. Обприскують з пульверизатора та прибирають у тепле місце. Сходи очікуються в інтервалі 4-8 тижнів. З появою паростків ємність виставляють на світле місце. А коли у цикламену відростуть 2-3 листочки, сіянці можна пересаджувати в окремі ємності горщика. Зацвітуть такі цикламени за півтора року. Довго чекати, але цікаво.

Хвороби та шкідники цикламену

Жовті і в’яне листя цикламена можуть сигналізувати про те, що рослині жарко в приміщенні або повітря в будинку сухий. При загниванні листя і квітконосів, причиною може бути перезволоження субстрату ґрунту або потрапляння води на поверхню бульби. У разі, коли цикламен швидко відцвітає, швидше за все, винне занадто спекотне повітря або йому не достатньо поживних речовин. Цикламен схильний до поразки різних видів гнилі.

Але головні шкідники: цикламеновий кліщик, попелиця та трипси. Якщо на квітці з’явилися дрібні деформовані листочки, це говорить про наявність шкідників.

При створенні комфортних умов для цикламену, його тривале та яскраве цвітіння радуватиме вас усю зиму, тим більше тепер ви знаєте все про догляд та вирощування цикламену.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *